Tuesday, December 1, 2009

Bukti Saintifik (6) Air Laut yang Tidak Bercampur

AIR LAUT YANG TIDAK BERCAMPUR ANTARA SATU SAMA LAIN
Firman Allah dalam surah Al Rahman ayat 19-20 yang bermaksud:

"DIA membiarkan dua lautan mengalir yang kemudiannya kedua-duanya bertemu. Antara kedua-duanya ada batas/sempadan yang tidak dilampaui antara satu sama lain.
Ayat yang diperturunkan kepada Nabi Muhammad lebih 1400 tahun yang lalu ini menceritakan tentang fenomena lautan. Menurut ayat tersebut, apabila sesebuah lautan dengan lautan yang lain bertemu, airnya tidak bercampur dan terpisah bagaikan ada dinding atau penghalang antara kedua-duanya.


Ayat di atas menimbulkan persoalan penting. Nabi Muhammad dilahir, dibesar dan menghabiskan seluruh hidupnya di padang pasir yang amat mencabar. Tidak pernah dalam kehidupannya, baginda diriwayatkan belayar dan meneroka lautan. Sebagai orang yang hidup di padang pasir, pengetahuan dan pengalaman tentang geografi kelautan tentunya tidak dipunyai oleh Rasulullah.


Adalah aneh Rasulullah yang tidak berlatarbelakangkan ahli pelayaran dan kelautan diperintah untuk menyampaikan ayat tersebut kepada umatnya pada masa itu yang tidak pernah hidup di tepi laut dan jauh sekali menjadikan laut sebagai sumber ekonomi mereka. Mengapakah demikian?Pada tahun 1962, sekumpulan ahli saintis Jerman telah membuat penyelidikan di Bab al Mandeb iaitu di Teluk Aden yang menjadi tempat pertemuan antara Laut Merah dengan Laut Hindi. Mereka telah menemui satu fakta saintifik bahawa air dari Laut Merah tidak bercampur dengan air dari Laut Hindi.Penemuan saintis Jerman itu telah mendorong seorang ahli pelayaran dan kelautan yang masyhur iaitu Jacques Costeau untuk menyelidik hal yang sama tetapi di laut yang berbeza iaitu di Laut Mediterranean dan Laut Atlantik yang bersempadan di Selat Gibraltar. Beliau telah mengambil sampel air di tempat pertemuan kedua-dua laut itu dan mendapati air laut tersebut tidak bercampur antara satu sama lain disebabkan oleh darjah kemasinan, suhu dan lain-lain yang berbeza.Dua eksperiman saintifik tersebut dijalankan pada abad ke-20 dan menyokong kebenaran ayat di atas yang diturunkan pada abad ke -7. Lebih 1400 tahun rahsia ayat tersebut tersimpan rapi sebelum dapat dibuktikan oleh orang bukan muslim. Jacques Costeau menulis dalam catatannya " I long rested on laurels at this suprising phenomenon which is not explained by laws of physics and chemistry".Beliau seterusnya merujuk penemuan tersebut kepada Profesor Dr. Maurice Bucaille. Prof Dr. Baurice memberitahu beliau tidak terkejut dengan penemuan tersebut kerana segalanya telah diterangkan dengan jelas dalam al Quran lebih 1400 tahun yang lalu.Jacques Costeau meninggal dunia di Paris pada tahun 1997 dan dilaporkan memeluk Islam sebelum kematiannya walaupun dinafikan oleh pihak-pihak tertentu. Kita serahkan kepada Allah tentang hal itu. Namun yang penting ialah Jacques Costeau telah dizinkan oleh Allah untuk membuktikan secara saintifik rahsia ayat di atas. Ternyata Al Quran adalah benar. Marilah kita terus mengaji dan mengkaji Al Quran!

No comments:

Post a Comment